+31 527 25 22 78 info@herculesfc.nl

Maanden is er aan gewerkt en donderdag kunnen dan eindelijk de kranen aan de bak. De betonnen ponton van ruim tweehonderd ton (tweehonderdduizend kilo) wordt vanaf de werkkade net buiten ’t Zand in het Noord-Hol- lands Kanaal getakeld. Daarvoor is zwaar materieel nodig. ,,We hebben er twee zevenhonderdtonners bij. Daarvan zijn er volgens mij maar een paar in Nederland’’, zegt Marco Gieskens van de firma Hercules Betoncasco, die de nieuwe ponton heeft gebouwd. Het bedrijf is wel wat gewend, maar de bouw van dit ponton is toch iets speciaals.

Droogdok
,,Ik denk dat dit wel het grootste is dat we ooit hebben gebouwd. Normaal bouwen we in een droogdok, maar daar paste dit niet in. Daarom heeft de firma Ooms het terrein langs het kanaal beschikbaar gesteld als werkplek.
Ooms Construction voert, met Co- lijn Aannemersbedrijf, een grootschalige renovatie uit van de haven van onderzoeksinstituut NIOZ op Texel. Er komen nieuwe damwanden en de kade wordt opgehoogd. De ponton dat bij ’t Zand is ge- bouwd krijgt ook een plek in de ver- nieuwde haven. Wanneer het precies naar Texel wordt gebracht is volgens Gieskens nog niet helemaal duidelijk.

,,Ik denk dat het eerst nog een week of twee hier blijft liggen.’’